Специализираният експертен съвет за  опазване на недвижимите културни ценности върна

...
Специализираният експертен съвет за  опазване на недвижимите културни ценности върна
Коментари Харесай

След скандал: Върнаха проекта за сграда над археологията на Понеделник пазара

Специализираният експертен съвет за  опазване на недвижимите културни полезности върна за наново разглеждане плана на арх. Стефан Добрев за смяна в Подробния организационен проект на парцела с археология до Понеделник пазара. Това се случи на траяло близо 3 часа скандално съвещание.  Че ще бъде такова загатна още първото изявление на арх. Дарина Димитрова.
Прочетете още
„ Процедурата по член 84 от Закона за културното завещание разказва двойната съгласувателна процедура, която обгръща капиталови планове, промени на Подробен устройствен план и каквито и да е било намеси в обекти недвижими културни полезности и в територии на недвижимо културно завещание. Тя стартира с внасянето на преписката в НИНКН. Директорът посредством специалистите си се произнася като изпраща документите със мнението до министъра на културата. Окончателното мнение се издава от министъра на културата или от различен оправомощен от министъра негов заместител - в тази ситуация доцент доктор Пламен Славов. Законовият период е четири месеца. Имаме един казус, включен в дневния ред на днешното ни съвещание и това е точка 7.



Знаете, този обект се преглежда на две предишни съвещания на СЕСОНКЦ и е обект с огромна значителност поради  археологическите недвижими полезности.  И на двете съвещания съветът е дал негативно мнение. То обаче не е в съгласие от шефа на дирекция " Културно завещание, музеи и изобразителни изкуства " Екатерина Джумалиева. Не е подписано и от съответния заместник-министър доцент доктор Пламен Славов.  Очевидно частният интерес е доста значимо да бъде обслужен в съответния случай, защото плановото предложение е включено за трето разглеждане на настоящето съвещание на СЕСОНКЦ вместо да се издаде негативно мнение съгласно условията на член 84 от ЗКН. Това се случва след извършена среща с министъра на културата Найден Тодоров и писмо от него планът да се прегледа още веднъж в период до 10 май, тъй като по този начин било дадено на срещата. Смятам, че е безусловно възмутителна обстановката, в която сме сложени като специалисти и като членове на СЕСОНКЦ.  Дори и да се прегледа този план през днешния ден каква е обстановката? Той е обсъждан на два пъти с две негативни мнения. Какво се чака в този момент - да се даде позитивно ли? И какво ще бъде мнението на МК след две негативни и едно позитивно мнение ”, сподели арх. Димитрова, която е началник на отдел „ Недвижимо културно завещание ” в културното ведомство.

Тя прикани планът изобщо да не бъде обсъждан, само че предлагането ѝ не бе подложено на гласоподаване от ръководителя Хинко Вачев.

Така се стигна до разглеждането на точка седем от дневния ред „ Изменение на Подробен организационен проект – План за регулация и застрояване, Работен организационен проект и Обемно-градоустройствено изследване за построяването на административна социална постройка над археологията на Понеделник пазара.

 



„ Промяната в ПУП-а не е съобразена с новия Общ организационен проект, гласуван в края на 2022 година от Общинския съвет на Пловдив.  Колегите от проектантския екип показват някакви нови визуализации и настояват, че са нанесли корекции, съобразявайки се с условията за компактност на застрояване, кота-корниз, озеленяване, само че в Подробен устройствен план и РУП това не е отразено. И в двата документа има несъгласия с новия Общ устройствен план.  Обемно-устройствените изследвания и визуализации също не дават отговор на параметрите, посочени в Подробен устройствен план. Ние предлагаме да не бъде обсъждан ”, сподели арх. Мартин Христов от Камарата на архитектите в България. Това бе доказано и от специалиста в Община Пловдив арх. Пламена Андонова.

Напрежението ескалира, откакто екипът показа за следващ път плана и влезе в изострен конфликт с арх. Димитрова. Последваха обвинявания, че няколко души редовно се борят планът на вложителя инж. Димитър Георгиев да не мине. А шефът на НИНКН арх. Петър Петров бе посочен, че е отговорен за ниското застрояване в зоната.

„ В новия Общ организационен проект на Пловдив височината на застрояване е 10 метра в зоните към всички тепета.  За мен огромният въпрос е ориентиран към опазването и експонирането на археологията. Трябва да бъде направен план, който да се съобрази с разбор на положението на ареологическите полезности и ограниченията за опазването им, уточни арх. Петров. Той бе подсилен от всички археолози, които участваха на съвещанието.

Спорът на моменти преминаваше в викове, а ръководителят Хинко Вачев едвам успяваше да овладее обстановката.

Стигна се до такава степен, че арх. Добрев заплаши, че в случай че и този план бъде отритнат, вложителят няма да влага в правенето на нов. Репликата му вбеси арх. Дарина Димитрова и докара до следващия конфликт.

„ Предложения като това на КАБ за откупуване на археологията от страната и основаване на археологически парк е в кръга на фантасмагорията. Нашата най-важна задача е да съхраним недвижимата културна полезност и да дисциплинираме вложителя, само че не и да отхвърляме всичко ”, сподели арх. Тодор Булев.

В последна сметка се стигна до предлагането на арх. Лидия Станкова планът да бъде прегледан още веднъж на идващото съвещание, като преди този момент премине и през НИНКН. Проектът да бъде съпроводен от разбор за положението на археологическия монумент на културата.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР